Kisah Misteri! - Penemuan Tumor Untuk Mencipta Zombi- Hari ini sekumpulan penyelidik perubatan melaporkan suatu penemuan yang sangat menarik dalam sejenis kanser pankreas dipanggil PanNET. Rupa-rupanya, PanNET dikaitkan dengan mutasi dalam dua gen yang membantu mengawal sebahagian daripada DNA anda yang menentukan sama ada anda mati.

Khususnya, gen ini secara buatan boleh memanjangkan telomeres, topi pada hujung kromosom yang secara beransur-ansur menghakis kerana anda semakin tua. Gambar di atas, anda boleh melihat sel PanNET - bit bercahaya merah jambu adalah kawasan di mana kanser itu menyebabkan lanjutan telomere. Biasanya, telomeres pendek dikaitkan dengan penyakit dan kematian. Oleh itu, sesetengah saintis percaya bahawa menyimpan telomeres lama untuk satu cara memanjangkan hayat (a beberapa ujian pada tikus tampaknya menyokong penemuan ini). PanNET mungkin telah memberikan kita dua peralatan genetik untuk melanjutkan usia. Persoalannya, apakah kehidupan kanser itu dapat dilanjutkan?

Malangnya bagi orang yang menderita PanNET, telomeres terlebih panjang itu yang menyimpan gen kanser hidup walaupun ia tidak berfungsi. Sebab itu ia mungkin lebih sesuai untuk memanggil sel tak mati ini (undead) dan bukannya abadi. Ya, mereka hidup, tetapi ia bergerak bersama dan cuba untuk meniru dan menggantikan setiap sel lain dengan versi sendiri.

Persoalannya ialah sama ada penyelidik seperti Heaphy boleh bertukar undead ini menjadi sesuatu yang lebih kepada hidup kekal. Mengetahui yang gen akan mati untuk membolehkan telomeres memanjang boleh menjadi langkah pertama dalam proses yang berakhir dengan sel-sel sihat yang tidak tua. Masalahnya ialah, tidak seorang pun mengenal pasti sama ada telomeres pendek menyebabkan penuaan, atau hanya hasil daripada jam umur lain dalam badan kita yang masih belum pasti.


Mungkinkah Zomba Kg. Pisang boleh menjadi kenyataan??? 
Credit:Sumber